Gelderland in beeld

Thema's

Op deze pagina geven wij u een aantal permanente en actuele thema’s uit onze collectie.
Klik op een thema om de afbeeldingen te bekijken:

 1. Collectie Kolkman

  Hier vindt u ruim 600 ansichtkaarten en foto’s van Gelderse plaatsen afkomstig uit de Collectie Kolkman. Deze collectie is door de heer A. Kolkman, auteur van diverse artikelen over de historie van de gemeente Rheden, in 2004 aan de Gelderland Bibliotheek geschonken.

 2. Kastelen in Gelderland

  Hier vindt u ruim 4000 afbeeldingen van Gelderse kastelen, waaronder ruim 1500 foto’s, gravures en ansichtkaarten uit de Collectie Buurman. Deze collectie is in 2002 aan de Gelderland Bibliotheek geschonken door de heer D.J.G. Buurman, voormalig directeur van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

 3. Paleis Het Loo

  Het voormalige koninklijk paleis in Apeldoorn werd in de jaren 1684-1686 gebouwd in opdracht van stadhouder Willem III, die enkele jaren later tevens koning werd van Engeland. Sindsdien heeft Het Loo als zomerresidentie gediend van vele generaties Oranjes, waarvan koningin Wilhelmina (1880-1962) de laatste was. Tussen 1975 en 1984 is het paleis verbouwd tot museum van de Oranje-dynastie. De gebouwen en tuinen zijn toen teruggebracht naar de zeventiende-eeuwse toestand.

 4. Watersnood 1925/1926

  In de ochtend van 31 december 1925 brak de dijk van de Maas bij Overasselt waardoor het Land van Maas en Waal overstroomde. Door het binnenstromende water en ijs werden 3000 huizen beschadigd of verwoest. De schade bedroeg 10 miljoen gulden. Het was de laatste grote watersnoodramp in het Rivierengebied. De opbrengst van de toen uitgegeven ansichtkaarten was bedoeld voor de slachtoffers van de ramp.

 5. Kaarten

  Hier vindt u bijna vijfhonderd gedigitaliseerde topografische kaarten uit onze collectie.

 6. Vesting Nijmegen in 1877

  "Vesting Nijmegen in 1877" bevat 28 foto's gemaakt door G. Korfmacher, fotograaf te Nijmegen. De foto's zijn vervaardigd vlak voor de ontmanteling van de Vestingwerken. In 1900 maakte Korfmacher deze afdrukken voor Paul Leendertz uit Oosterbeek die ze in 1928 schonk aan het Gemeente Museum Arnhem. Voor zover bekend zijn dit de enige bestaande afdrukken van de deze foto's.